2021 január 27. szerda, Angelika, Angyalka napja van

Felhasználónév:
Jelszó:
Állatok
Autó - motor
Bank - pénzügyek
Család
Egészség
Egyéb
Elektronika
Ezotéria - horoszkóp
Filmek - sorozatok
Filozófia - vallás
Fogyókúrák
Hasznos infók
Hobbi
Internet
Iskola - tanfolyamok
Játékok
Jogi kérdésekA KERESZTÉNY RANDIN RÁD TALÁL AZ IGAZI TÁRS ÉS A BOLDOGSÁG!

A Sütemény Receptek hirdetése. - válasz - gyakran - leggyakoribb - felelet - kérdések - felel - válaszol - ismétlés - gyakori - válaszok
A túros süteményektől a Finom Szeletig...- több száz sütemény recept egy helyen!

Főoldal / Gyakori Kérdések / Egészség kategória

Megosztás

Hol vannak hírek Magyarországon a koronavírussal kapcsolatosan? Mik a koronavírus tünetei? Mennyire hasznos a kijárási korlátozás? Mikorra várható az ellenszer kifejlesztése?

Mik a koronavírus első, kezdeti tünetei, jelei, jellemzői? Lehet-e az pl. a hasmenés? Mennyire befolyásolja azt az asztma, illetve az alkohol fogyasztás? Ez alapvetően milyen betegség? Mennyire előzhető meg a koronavírussal való megbetegedés, fertőzés C és D vitamin szedésével; illetve a megelőzés terén mennyire hatásos a szájmaszk viselése és a folyamatos szűrés? Milyen védekezés illetve vizsgálat lehetséges még a koronavírus ellen, kimutatására? Egy csecsemő esetében illetve a gyerekeknél mekkora kockázatot jelent ez a vírus? Igaz, hogy elsősorban a denevér terjeszti a koronavírust, illetve az volt a járvány elterjedésének az okozója? Mennyire hasonló az influenza és ez az új betegség? Kire veszélyes leginkább ez a vírus? Mennyi a lappangási idő a koronavírus esetében és mi neki a lefolyása? Fertőz-e ez a betegség nyílt seben vagy pl. nyúlon keresztül?

Mennyire hasznos a kijárási korlátozás elrendelése a vírus terjedése ellen? Várható-e még hasonló kormányrendelet? Hogyan történik majd a végrehajtás ellenőrzése? Magyarországon kívül hol vezettek be még ilyen rendeletet? Az ANTSZ vagy a WHO is hozhat hasonló intézkedést? A vírus terjedésében az állatok (pl. kutya, macska, nyúl, tyúkok) milyen szerepet játszanak? Igaz, hogy a koronavírus áldozatai főleg az idősek? A bevásárlás is a kijárási korlátozás része lesz majd? A családsegítő központok segítenek majd az időseknek a bevásárlásban? Mennyire hozott javulást a koronavírus terjedése elleni küzdelemben az iskola bezárás? Mikorra várható a járvány tetőzése és meddig tart, mikor lesz vége? Pontosan mikor és hol volt a járvány kezdete? Mennyire jó dolog az önkénteskedés a járvány megfékezése és a betegek ápolása szempontjából? Mennyire veszélyes a koronavírus? Tényleg ekkora a baj, vagy inkább csak a pánik, ami most jellemző az emberekre?

Hány gyorsteszt áll rendelkezésünkre, és mikorra várható az ellenszer - gyógyszer, illetve a koronavírus elleni gyógymód, védőoltás (vakcina) kifejlesztése? Megkezdődtek-e már az ember kisérletek? Mennyi a coronavírus gyógyulási ideje, illetve a gyógyulás esélyei? Mikortól válik lehetségessé a koronavírus gyógyítása, kezelése? Micsoda pontosan az ibuprofén és miért fontos a szerepe a fenti kérdésekkel kapcsolatosan? Mennyi most egy teszt ára, hogyha mint magánember kérem azt?

Hol, milyen honlapon - weboldalon vannak hírek (percről - percre) friss infokkal, adatokkal (pl.: betegek - fertőzöttek, halottak száma, aktuális helyzet , halálozási ráta), statisztika, sajtótájékoztató, egyéb tájékoztató adatok a koronavírussal kapcsolatosan - a koronavirus.gov.hu-n kívül pl. HVG - illetve fertőzöttségi térkép?

Mit ír a Wikipédia arról, illetve hol van olyan fórum, ahol arról lehet olvasni, hogy hogyan reagál majd a gazdaság a koronavírus járvány okozta nehézségekre; milyen adókedvezmény- nyugdíjpénztár- és járulékkedvezmény csomag kerül majd bevezetésre?

Mik a legfrissebb hírek a világban, az (európai) országokban és a nagyvárosokban (Wuhan, Ausztria, Zakopane, Amerika - USA, Zakynthos, Anglia, Zanzibár, Bécs, Zapper, Csehország Ukrajna, Dubai, Szerbia, Franciaország, Svájc, Hollandia, Szlovákia, Irán, Spanyolország, Izrael, Románia, Japán Oroszország, Kína, Olaszország, London, Németország) illetve Magyarországon (Budapest, Zalaegerszeg, Csorna, Zirc, Cserkeszőlő, Zalaszentgrót, Debrecen, Záhony, Eger, Zsámbék, Győr, Szombathely, Miskolc, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Szeged, Nagykanizsa, Ráckeve, Nyíradony, Pécs, Ózdon, Pécelen, Piliscsaba) a koronavírussal kapcsolatban?

Van valamilyen zöld szám, ahol az ilyen jellegű kérdésekre válaszolnak a koronavírussal kapcsolatosan?

A kérdést feltette: mskayala              2020-03-27 22:45:07 -kor    1   2   3   4   5   ... 222


Válaszok a(z) Hol vannak hírek Magyarországon a koronavírussal kapcsolatosan? Mik a koronavírus tünetei? Mennyire hasznos a kijárási korlátozás? Mikorra várható az ellenszer kifejlesztése? kérdésre

Szerdán érkezett a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

Vályi-Nagy István azt mondta, hogy a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba - ismertette.

Hozzátette: a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már. Magyarországon először a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is - közölte, hozzáfűzve: a készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

1110/1110         A választ írta: Odor          2021-01-27 20:14:13 -kor

A koronavírus-járvány elleni szigorú intézkedések betartása mellett működnek a szervátültetési programok Magyarországon - közölte Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Mihály Sándor azt mondta, hogy a szervátültetettek életük végéig immunrendszert gyengítő gyógyszereket szednek, ezért náluk nagyobb a fertőzés kockázata.

A fertőzések elkerüléséért ellenőrző szűréseket vezettek be a szervtranszplantáció folyamatának minden pontján, és folyamatosan aktualizálják a szükséges járványügyi intézkedéseket - ismertette.

Az igazgató a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járvány miatt az egész világon csökkent a szervdonorok és a szervátültetettek száma.

Magyarországon jelenleg is több mint 1300 magyar van transzplantációs várólistán. Döntő többségük veseátültetésre vár - tette hozzá Mihály Sándor.

1109/1110         A választ írta: Laci_79          2021-01-27 20:07:51 -kor

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087 főre csökkent.

3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd az oltások, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi.

A kormány mai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását.

A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség.

Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresünk más vakcinabeszerzési lehetőségeket.

1108/1110         A választ írta: Magamban          2021-01-27 20:02:47 -kor

A magyar infektológusok folyamatosan vizsgálják a COVID-19 fertőzés terápiájába beépíthető új gyógyszereket. Ennek eredményeként Európában elsőként engedélyeztük az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által előállított készítményt, a bamlanivimab gyógyszert - ismertette legújabb videójában Kásler Miklós.
Üzenetében a miniszter elmondta: kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény veszélyhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, és a legújabb vizsgálatok szerint ez a gyógyszer az új típusú koronavírus angliai mutációja ellen is hatékony.
A bamlanivimab egy COVID-19-ből 2020-ban felgyógyult beteg vérplazmájából molekuláris technikával készült monoklonális antitest.
Lényegében passzív immunizációról van szó, hiszen az ellenanyagokat bejuttatjuk a fertőzés kezdeti állapotában lévő, fertőzött betegekbe.
A szer egyelőre nem törzskönyvezett, de veszélyhelyzeti alkalmazási engedéllyel rendelkezik - ismertette a tárcavezető.
A gyógyszer beszerzésével kapcsolatban kiemelte: a megkötött nemzetközi szerződés szerint három ütemben, összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra, így január 27-én 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózishoz juthatunk.
A gyógyszerért nagy nemzetközi verseny alakult ki. Ebben a versenyben a Magyar Kormány szerződött először, az OGYÉI vizsgálatai alig egy hónappal az amerikai jóváhagyást követően megtörténtek - mutatott rá a miniszter.
Prof. Dr. Kásler Miklós kitért arra is, hogy az első 300 dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél Pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincsen szükség, mert az már megtörtént - hangsúlyozta.
A bamlanivimab alkalmazásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a még nem kórházban tartózkodó, ambuláns ellátást igénylő, enyhe és középsúlyos, de a klinikai progresszió magas kockázatával járó betegeknél lehet alkalmazni 1 órás infúzió formájában. Hozzátette: az antitest alapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges Ezáltal jelentősen csökkenhet a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás is - zárta üzenetét a miniszter.

1107/1110         A választ írta: Adri          2021-01-26 22:45:22 -kor

Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
A közlemény szerint Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait. A JATE Természettudományi Karának biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a Népköztársasági Ösztöndíj három tanévben is segítette. Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között.
A kutató korábban úgy fogalmazott, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.
1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává.
Karikó Katalin 1983-ban a JATE-n szerzett egyetemi doktori címet, ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját az SZBK Biofizikai Intézetében. Az ott szerzett szakmai tapasztalatokkal "felvértezve" 1985-től az Egyesült Államokban - Philadelphiában és Washingtonban - dolgozott kutatóként, a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött.
Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő - angolul messenger - RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata.
Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg.
"Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid-19 világjárvány idején csúcsosodott ki" - írta a kutató munkáját méltatva az egyetem.
Kiemelték: a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid-19 vakcinát. Úgy fogalmaztak: kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak.
Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az SZTE szenátusa egyhangúlag támogatta.

1106/1110         A választ írta: Genolap          2021-01-26 22:19:49 -kor    1   2   3   4   5   ... 222
Közlekedés
Kultúra - közösség
Online vásárlás
Otthon
Receptek
sport mozgás
Szabadidő
Számítástechnika
Szépség és divat
Szerelem - szex
Technológia
Természet
Tudományok
Utazás - turizmus
Ünnepek
Üzlet - karrier
Webáruházak
ZeneA KERESZTÉNY RANDIN RÁD TALÁL AZ IGAZI TÁRS ÉS A BOLDOGSÁG!

A Sütemény Receptek hirdetése. - gyakran - felel - válaszol - felelet - válaszok - kérdések - ismétlés - gyakori - leggyakoribb - válasz
A túros süteményektől a Finom Szeletig...- több száz sütemény recept egy helyen!Kérdések listája az alábbi szempontok alapján:

Most olvasott kérdések    Legtöbbet olvasott kérdések    Legtöbb választ kapott kérdések    Megválaszolatlan kérdések    Most feltett kérdések


MP3 | PPS Világ | Pendrive | XP | Internet | Audio | Főoldal | Driver | Magunkról | Bit | Szolgáltatásaink | Webáruház