2021 január 27. szerda, Angelika, Angyalka napja van

Felhasználónév:
Jelszó:
Állatok
Autó - motor
Bank - pénzügyek
Család
Egészség
Egyéb
Elektronika
Ezotéria - horoszkóp
Filmek - sorozatok
Filozófia - vallás
Fogyókúrák
Hasznos infók
Hobbi
Internet
Iskola - tanfolyamok
Játékok
Jogi kérdésekA KERESZTÉNY RANDI AKKOR IS INGYENES, AMIKOR HASZNÁLOD!

A Sütemény Receptek hirdetése. - válasz - válaszok - kérdések - leggyakoribb - gyakran - válaszol - felelet - felel - ismétlés - gyakori
A túros süteményektől a Finom Szeletig...- több száz sütemény recept egy helyen!

Főoldal / Gyakori Kérdések / Egészség kategória

Megosztás

Hogyan lehetséges mosható szájmaszk készítése, varrása otthon a koronavírus ellen, hol vannak hozzá szabásminta méretek? Van eladó szájmaszk valamelyik webshop-ban vagy a DM üzleteiben és mennyi van belőle raktáron?

A szájmaszkok közül milyen fajták vannak (pl. baktérium szűrős, permetezéshez, biológiai FFP1 - FFP2 - FFP3, munkavédelmi, edzéshez, légzési, festéshez)?
Mennyibe kerül egy csomag illetve dobozos eldobható szájmaszk vagy cserélhető szűrővel (pl. filteres gumis - szűrővel) aktív szénnel, amiben lehetséges a szűrőbetét (betét) cseréje? Mennyire védenek ezek a vírusok, folyékony részecskék, a szmog és toxikus porok ellen? Hogyan lehetséges ezek tisztítása; és használhatóak-e egy allergia esetén is?
Mit jelent a CE jelölés illetve mire jó ezeknek a szájmaszkoknak a további besorolása, jelölések? Ezek alapján letölthető valamilyen használati utasítás, tanúsítvány, használati útmutató - leírás; megállapítható az adott szájmaszk összetétele, illetve, hogy mosható szövet, kötős-e az, és rendelkezik-e valamilyen (biztonsági) szeleppel?
Milyenek az árak, van-e valamilyen akció a nagyobb városokban (Budaörs, Zalaegerszeg, Csepel, Tata, Dunaújváros, Szigetszentmiklós, Gyöngyös, Óbuda, Hajdúböszörmény, Miskolc, Körmös, Kaposvár)?
Melyik az a drogéria, bolt (webshop - webáruház), ahol lehetséges a rendelés online is - olcsón - gyógyászati segédeszköz - orvostechnikai eszköz bolt, illetve gyógyszertár, ahol receptre vásárolható különböző szájmaszk (pl.: Alma gyógyszertár, Westend, Auchan, Vatera, Alveola, Tesco, Benu gyógyszertár, Rossmann, Ázsia center, Praktiker, Brillbird, OBI, Dechatlon, Lidl, Ebay, Jófogás, Gyöngy patika, 3M)?
Hány gyártó van, akiknél lehetséges a házhozszállítás azaz az azonnali szállítás és hol rendelhető és mennyi van belőle raktáron - készleten?
Mennyire lehet alternatíva a szájmaszk helyett (háromszögletű) kendő viselése; és ilyen esetben hogyan történik annak hajtogatása? Hogyan lehetséges az eredeti, gyári szájmaszkot helyettesítő egyedi, divatos szájmaszkok készítése házilag illetve gyártása otthon egyszerűen, kézzel varrva (pl. papírtörlőből, WC papírból, pamut pólóból - textilből vagy egyéb ruha felhasználásával, papírzsebkendőből, papírból)? Hol van ilyen szabásminta - varrás minta, sablon, mennyire egyszerű egy szájmaszk varrása otthon, azaz kézzel, házilag? Létezik valamilyen szájmaszk készítő gép?
A munkavédelem a kozmetika - műköröm készítés mellett még hol írja elő kötelezően a szájmaszkok viselését?
Hol van valamilyen vásár, ahol a gyerekeknek (óvodásoknak) beszerezhetőek különböző vicces, mintás (pl.: macis) szájmaszkok?

A kérdést feltette: kokorszakiszaki              2020-03-30 21:00:20 -kor    1   2    


Válaszok a(z) Hogyan lehetséges mosható szájmaszk készítése, varrása otthon a koronavírus ellen, hol vannak hozzá szabásminta méretek? Van eladó szájmaszk valamelyik webshop-ban vagy a DM üzleteiben és mennyi van belőle raktáron? kérdésre

Május 4-től kötelező lesz az arc eltakarása és a másfél méteres védőtávolság betartása a vonatokon. Az utasok maszkot, kendőt és sálat is felvehetnek az arcuk elé.

A vasúttársaság közleménye szerint 3100 szerelvényt indít naponta, így biztosítva a 30%-os kihasználtságot, hogy az utasok be tudják tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot utazásaik során.

A vasúttársaság május 4-től a jegyvizsgálóknak és a járművezetőknek is kötelezővé tette az arc eltakarását. Emellett az összes járművet naponta fertőtlenítik, ez több mint 1200 kocsit jelent. A pályaudvarokat, üzemi területeket is fertőtlenítővel takarítják, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak ingyenes kézfertőtlenítést biztosítanak.

8/8         A választ írta: Borti_78          2020-05-01 23:24:56 -kor

A következő pro és kontra érvek azt a kérdést próbálják megvizsgálni, hogy járványügyi szempontból érdemes-e a magyar lakosságnak orvosi maszkot/sebészi maszkot/házi készítésű szövetmaszkot hordani, amikor elhagyja otthonát és utazás, illetve a közterületeken való tartózkodás közben feltehetően más emberekkel kontaktusba kerülhet.
Leszögezendő, hogy a távolságtartás (social distancing) a legfontosabb betartandó rendelkezés a jelenleg kialakult járványügyi helyzetben, így mindenkinek javasolt, hogy otthonát ne hagyja el, lehetőség szerint otthonról dolgozzon és minimalizálja a személyes találkozók számát.
Harmadszor, fontos kiemelni, hogy a lakossági maszkviselésnek kizárólag megfelelő maszkviselési etikettel és viselkedéssel együtt van értelme.
A lakossági maszkviselés előnyei:
1 Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.
2 Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
3 A vírus a különböző felszínek kézzel történő érintésével, majd a kézzel arc, száj, szem, orr érintésével is terjed. A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.
4 A maszk közterületeken történő viselése magunk és a körülöttünk levők viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására, illetve arra, hogy ha bármilyen kontaktust kell felvennünk (beszélgetés, tárgyak átadása) annak idejét a lehető legrövidebbre csökkentsük az érintkezés kerülésével és az ajánlott távolság (minimum 2 méter) betartásával.
5 Feltehetően a mostani járvány nem egy egyedülálló esemény lesz, nem zárható ki, hogy a közeljövőben egy újabb fertőzési hullám vagy járványügyi időszak újra beköszönt. A maszkok viselésére való hajlandóság növelése nem csak a jelenlegi járványellenes védekezésben lehet hasznos, hanem a későbbi hullámok, további járványok megjelenésekor egy lakossági reflexként lassíthatja a járvány terjedését és csökkentheti az elszenvedett eszmei és anyagi károkat.
A lakossági maszkviselés ellenérvei:
1. Hamis biztonságérzetet nyújt.
A fent felsorolt maszkok viselésekor tudatosítanunk kell magunkban és el kell fogadnunk a tényt, hogy a maszk nem szűri ki a koronavírus méretű részecskéket, tehát nem védi a viselőjét a vírusfertőzés ellen, a fertőződés esélyét tudja csupán csökkenteni.
2. A maszk zavaró lehet, ezért többször nyúlnak az emberek az arcukhoz.
Az adott járványügyi helyzet elvár egyfajta fegyelmezettséget a lakosságtól. Kérdés lehet, hogy mikor nyúl valaki többször az arcához, ha van rajta maszk, vagy ha nincs. Ha csak az arcmaszkot igazgatja a viselő személy, de közben nem nyúl sem a maszk alá, sem a szemébe, akkor még mindig kisebb az esélye annak, hogy a kezekről a száj vagy orr nyálkahártyájára kerüljenek víruspartikulumok, mintha ugyanez a mozdulat maszk nélkül történne meg. Kiemelten fontos a személyes fegyelem és annak a tudatosítása, hogy a maszk viselése együtt kell járjon egyfajta önfigyelemmel és tudatos viselkedés kontrollal is.
3. Ne propagáljuk a lakosság irányában a maszkok hordását, mert nem lesz elég maszk az egészségügyi dolgozóknak, mivel a lakosság felvásárolja a már jelenleg is hiánycikknek számító termékeket
A központi ellátó szerv feladata, hogy békeidőben és járványügyi helyzetben is megfelelő felszereléssel lássa el az egészségügyi dolgozókat. A biztonságos ellátáshoz szükséges maszkokat a központi ellátó szervnek kell beszerzések formájában biztosítania, ami nem versenyezhet a már piacra került lakosság számára megvásárolható készletekkel. A kialakult egészségügyi veszélyhelyzetben a kormánynak lehetősége van (rendeletek alapján) az orvosi maszkok gyártását kontrollálni és kötelezni a gyártókat arra, hogy a termékeiket az egészségügyi finanszírozónak adják el, ne pedig a lakossági viszonteladóknak. Ilyen kormányzati eszközök alkalmazása esetén nem állhat fenn az az eset, hogy a lakossági kereslet versenyezzen az egészségüggyel az orvosi maszkokért, és a lakosság "felvásárolja" az egészségügyi dolgozók elől a maszkokat.
Javaslatok:
Annak érdekében, hogy semmiképp ne alakuljon ki a lakossági pánikvásárlás miatt egészségügyi maszkhiány, a lakossági maszkviselésben is érdemes különbséget tenni maszk és maszk között. Nem feltétlenül szükséges minden esetben szabvány orvosi maszkot hordani.

Amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkokat. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.
A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló, és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.
Viselkedjünk felelős fogyasztóként a maszkok vásárlása során is, csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, így elkerüljük azt, hogy az egészségügyi dolgozók a lakossági fogyasztás miatt szenvedjenek hiányt.
Viselhetünk egyszerű maszkot, de viseljük helyesen.
Használjuk megfelelően a maszkot!
A maszkok hordásához tájékozódnunk kell a megfelelő felvételi, levételi módszerekről és a maszk hulladékként való megfelelő kezeléséről, esetleges fertőtlenítéséről.
Felvétel:
Mielőtt felvenné a maszkot mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz!
Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.
Viselés:
A maszk viselése közben kerülje el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.
Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.
Levétel: A maszk eltávolítását hátulról végezze el. Fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerülje a levétel során!
Kidobás vagy fertőtlenítés:
Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.
Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használ, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
Kézmosás, kézfertőtlenítés: A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.
A fent leírt intézkedések kizárólag megfelelő személyes higiéniával, körültekintő, rendszeres kézmosással és a távolságtartási szabályok betartásával együtt érhetik el, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen lecsökkenjen.
1. Aki tünetmentes, és feltétlenül közterületre, emberek közé kell mennie, az hordjon maszkot, ez lehet szövetmaszk is!
2. Akinek enyhe tünetei vannak (tüsszög, köhög, lázas, folyik az orra), az elsősorban ne hagyja el otthonát, de ha mégis, akkor viseljen szabvány orvosi maszkot!
3. Aki tünetes beteget ápol otthonában, viseljen szabvány orvosi maszkot, amennyiben feltétlenül szükséges elhagynia otthonát!
4. A maszkokat körültekintően, a fent leírt szabályok betartásával viseljék!
5. Csak annyi orvosi maszkot vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van, ezzel is elősegítve az egészségügyi dolgozók munkáját!

7/8         A választ írta: kunnora          2020-04-29 23:21:02 -kor

Hétfőtől azaz mától csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a rendelkezés a 6 éven aluli utasokra nem vonatkozik.
Az új utazási feltétel betartásának elősegítésére Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai.
A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak. A BKK tájékoztatása szerint maszkot osztanak a következő napokban reggel 7 és 9 óra között a metróállomás bejáratainál a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, a Nagyvárad téren, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál, valamint Kelenföld-vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispesten és a Nyugati pályaudvarnál.
Hétfőtől azaz mától - a fővárosi operatív törzs korábbi döntése értelmében - a közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása.
A rendelkezés a 6 éven aluli utasokon kívül nem vonatkozik például azokra a járművezetőkre sem a közösségi közlekedésben, akik meg tudják tartani az utasoktól való legalább kétméteres távolságot, illetve akiket a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszköz választ el az utasoktól - írta a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségének megküldött friss tájékoztatójában a BKK.

6/8         A választ írta: Ruby83          2020-04-27 21:41:18 -kor

Nemcsak a BKK járatain, hanem máshol is kötelező lesz a maszk viselése Budapesten - erről a főpolgármester beszélt Facebookon közzétett videójában. Április 27-től, ahogy a BKK járatain, úgy az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása.

"A célunk, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése. Döntésünket egyeztettem a kormánnyal is. Tudom, ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket. Óvjuk meg mások és saját egészségünket is!" - írta Karácsony Gergely.

Közben tovább szigorítanak Zuglóban, péntektől ugyanis csak maszkban látogatható a Bosnyák téri piac. Vásárolni a továbbiakban is lehet, de a járvány elleni hatékony védekezés érdekében a piacot péntektől csak szájmaszkban vagy a száj és az orr takarására alkalmas sálban, kendőben szabad látogatni.

5/8         A választ írta: Lelemenyes          2020-04-21 20:55:53 -kor

Április 27-től kizárólag maszkban lehet majd felülni a BKK járataira és újra lezárják a Margitszigetet - többek közt ezeket a döntéseket hozta a főpolgármester.

"Egy újabb korlátozást vezetünk be, amely a közösségi közlekedést érinti. Április 27-től, azaz jövő utáni hétfőtől a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni."

4/8         A választ írta: KissAndris          2020-04-17 20:50:29 -kor    1   2    
Közlekedés
Kultúra - közösség
Online vásárlás
Otthon
Receptek
sport mozgás
Szabadidő
Számítástechnika
Szépség és divat
Szerelem - szex
Technológia
Természet
Tudományok
Utazás - turizmus
Ünnepek
Üzlet - karrier
Webáruházak
ZeneA KERESZTÉNY RANDI EGY OLYAN HELY, AHOL BOLDOG PÁRKAPCSOLATOK SZÜLETNEK!

A Sütemény Receptek hirdetése. - leggyakoribb - ismétlés - gyakran - válaszok - válasz - felel - felelet - válaszol - kérdések - gyakori
A túros süteményektől a Finom Szeletig...- több száz sütemény recept egy helyen!Kérdések listája az alábbi szempontok alapján:

Most olvasott kérdések    Legtöbbet olvasott kérdések    Legtöbb választ kapott kérdések    Megválaszolatlan kérdések    Most feltett kérdések


Google | Weboldal Ajánlása | DivX | ADSL | Bit | Kapcsolat | MP3 | Transmitter | Modem | Router | WiFi | IT Szótár